Hvis installeringen ikke utføres riktig, kan det koste deg dyrt.
De siste årene har etterspørselen etter solcellepaneler skutt i været. Dette skyldes at strømprisene steg kraftig høsten 2021, og bidro til usikkerhet knyttet til strømsituasjonen framover. De aller fleste som vurderer solcelleanlegg er opptatt av lønnsomheten ved installeringen, men mange er også opptatt av miljøfordelene og ønsker å bidra til et grønt skifte.
Gjør research
Kjøp av et solcelleanlegg er ikke en investering man tjener inn over natta. De fleste kan forvente en nedbetalingstid på mellom 8 og 12 år. Investering i solcelleanlegg er dermed et kjøp som fortjener vurdering og planlegging, særlig fordi ingen solcelleanlegg er like. Siden anlegget forventes å fungere i minst 25 – 30 år vil det i de aller fleste tilfeller være klart lønnsomt, men akkurat hvor lønnsomt ditt anlegg vil bli, avhenger av flere faktorer.
Det første steget i vurderingen er å finne ut hvor godt huset ditt egner seg for solceller. Norge har gode forhold for produksjon av solkraft, men lokale solforhold samt vinkel og himmelretning på taket bestemmer hvor godt solcellene klarer å yte. Det finnes solkart på nett som kan gi deg et anslag, men det beste er å få en fagperson på befaring som kan ta en realistisk vurdering av taket.
Skifte tak først?
Tilstanden på taket er også relevant. Hvis du har et eldre tak som er modent for utskifting, er det en dårlig ide å legge solcellepanel på det. Da vil du måtte betale unødvendig mye for demontering og montering i forbindelse med takskifte i etterkant. Påse derfor at taket ditt er i god stand, og vil vare i noen år til, før du legger solpaneler på det. Hos Mestertaket kan du få hjelp til å vurdere taket ditt, da vi er Byggmestere med spesialkompetanse på tak. Må taket byttes, er ikke dette nødvendigvis dårlige nyheter: Takskifte gir deg muligheten til å velge integrerte solcellepanel.
Integrerte og utenpåliggende panel
Valget står hovedsakelig mellom utenpåliggende paneler og integrerte paneler. Her er det snakk om samme type panel, men ulike metoder benyttes når de monteres på taket. Utenpåliggende paneler monteres utenpå eksisterende taktekke i form av paneler montert på festemateriell - dette er den vanligste typen solcelletak vi har i Norge. Integrerte paneler legges i rammer på nivå med øvrig taktekke, slik at panelene går mer i ett med taket. Integrerte paneler anses som et visuelt flott alternativ, og mange er interesserte i dette. Begge er gode alternativer, men integrerte paneler er hovedsakelig aktuelt for de som skal legge om taket.
Hvorfor solceller må monteres av fagpersoner
De aller fleste solcelleanlegg vil trenge en sertifisert elektroinstallatør. Det er mange gode grunner til at montering av solceller forbeholdes fagpersoner:
- Arbeid med elektronikk medfører fare for sjokk og brann
- Resultatet av faglig utført arbeid blir bedre teknisk og estetisk
- Du får et anlegg som er riktig dimensjonert for din bolig og ditt forbruk
- Du får garanti på anlegget
- Eventuelle egne feil kan bli veldig dyre
- Mangel på faglært arbeid kan føre til avkorting på forsikringen ved en erstatningssak
- Korrekt utførelse er nødvendig for optimal effekt og for å ivareta eksisterende tak
Og sist, men ikke minst; faglig utførelse er et av kravene Enova stiller for at man skal kunne få utbetalt støtte. Dersom denne støtten uteblir fordi anlegget ikke oppfyller kravene, vil det koste deg mange tusen kroner.
Når man installerer et solcelleanlegg i helårsbolig eller fritidsbolig, kan du per nå få opp til 47 500 kroner i støtte. Man får 7500 kroner i grunnstøtte, og i tillegg får man 2000 kroner per kWp installert effekt, opp til 20 kWh. Fra 1. oktober 2023 reduseres imidlertid denne støtten til 1250 kroner per kWp installert effekt. Det er likevel fortsatt et viktig økonomisk bidrag når du skal investere i solcelleanlegg.
For å få denne støtten er det flere krav. De tre viktigste er:
- Anlegget må installeres på helårsbolig eller fritidsbolig i Norge
- Anlegget må være tilkoblet strømnettet slik at man kan selge overskuddsstrøm tilbake til strømnettet gjennom en plusskundeavtale
- Installasjonen må utføres av sertifiserte fagpersoner
- Du kan ikke motta annen offentlig støtte til samme tiltak
Et resultat som varer
Selv om egeninnsats kan være vel og bra, er det visse tiltak man bør overlate til de profesjonelle. Når det i tillegg er snakk om en så stor investering, er du tjent med å ta alle forbehold, og sørge for at anlegget fungerer slik det skal. Slik kan solcelleanlegget produsere ren strøm i mange år, og du har et sikkerhetsnett i form av garanti dersom noe skulle gå galt.