Bor du i en eldre bolig, kan etterisolering av tak gi lavere strømutgifter og bedre inneklima.
Har du et tak med dårlig isolasjonsevne, er nok det skyldig i mye av varmetapet til boligen. Den dyrkjøpte varmen stiger opp fra oppholdsrommene og rømmer rett ut gjennom taket. Ved å etterisolere vil du ikke bare hjelpe boligen med å holde bedre på varmen, men du vil oppleve å få et mer stabilt og behagelig inneklima. Riktig isolering vil også redusere risikoen for fukt- og soppdannelse.
Utilstrekkelig isolasjon
Kravene til isolasjonsnivået i boliger har økt med årene, og det som ble ansett som tilstrekkelig for 20 år siden, er langt fra å oppfylle dagens krav. Kravene er satt for å sikre boligens evne til å holde på varme, som igjen senker fyringsbehov og strømutgifter. Dette er både positivt for huseier, som får et mer energieffektivt hus, og for strømnettet som belastes i mindre grad når fyringsbehovet reduseres.
Isolasjonsevne måles med noe som heter U-verdi. Jo lavere U-verdi, desto bedre er boligen på å holde på varmen. I dag er minstekravet til U-verdi for tak 0,18. I dag kreves det også mellom 30 og 35 cm i isolasjonstykkelse for tak mens det på 90-tallet sjeldent ble bygget hus med mer enn 10 - 20 cm. Hus som ble bygget før 90-tallet vil igjen ha mindre enn dette, og noen gamle hus kan også ha tilnærmet ingen isolasjon.
Effektiv og kostnadseffektivt energiløft
På grunn av mildere krav til isolasjon før i tiden, er det mange eldre hus som har dårlig med isolasjon - på taket, i ytterveggen eller gulvet. Taket er et av stedene hvor det er mest å hente ved energieffektivisering da det stopper varmen fra å stige ut. Et godt isolert tak vil ha mye å si for boligens U-verdi og bokomfort.
Takisolering er heller ikke det dyreste tiltaket. Det er sant nok ikke en ubetydelig sum, men sammenlignet med andre tiltak og besparingspotensialet, er ikke kostnaden ille. De fleste sparer inn investeringen gjennom reduserte strømutgifter i løpet av noen år.
Den faktiske prisen vil avhenge av ting som størrelse, tidsbruk, kompleksitet og type isolasjon. I tillegg vil valget mellom utvendig og innvendig isolasjon ha mye å si for prisen. Førstnevnte er klart dyrest da man må fjerne taktekket mens man legger isolasjon. Innvendig isolering er sånn sett enklere og rimeligere. Utvendig har dog som oftest bedre effekt.
Pass på utførelse
Når man etterisolerer, særlig eldre hus, er det viktig at man er nøye på utførelsen, og at man sikrer tilstrekkelig og riktig ventilasjon. En av fordelene mange eldre hus har, er at de er luftige. Dette gjør dem nokså kjølige, men det forebygger også fuktdannelse. En fare ved å etterisolere et eldre hus er at man gjør det for tett, og dermed skaper gode forhold for fukt- og råtedannelse. Etterisolering er med andre ord helt avhengig av god lufting.
Dette er også en av grunnene til at man skal være forsiktig med å etterisolere på egen hånd. Det er arbeid man kan klare selv, særlig innvendig etterisolering, men det er såpass viktig at man får til denne ventilering at man bør være forsiktig med å gjøre det selv. I det minste burde man få en fagperson til å se grundig over arbeidet. For de fleste er det både tryggest og enklest å få en fagperson til å gjøre jobben.
Foto; Shuttertock
Nytt tak?
Etterisolering av taket er et godt og effektfullt tiltak, men dersom taket begynner å nærme seg slutten av sin levetid, blir fort arbeidet og kostnaden bortkastet. Oppdages det skader på det gamle taket, må det potensielt rives sammen med den helt nye isolasjonen.
Det er med andre ord viktig å vite at taket er i god stand før man etterisolerer. Avhengig av taktekke kan et tak vare mellom rundt 20 til mer enn 50 år. Etter det har stått i 20 år burde man jevnlig sjekke tilstanden. Før dere eventuelt etterisolerer, burde dere få en fagperson på besøk som kan evaluere takets tilstand.
Er taket eldre eller har skader, er det bedre å rive taket og legge et nytt med bedre isolasjon.
Har du spørsmål om etterisolering eller takbytte, bruk oss som rådgiver for å finne den beste løsningen tilpasset ditt tak og budsjett.